支持及訂閱請按 Like

星期六, 1月 02, 2010

集體投訴害群之警

望完呢 D 影片,真係身在歐洲都忍唔住怒火;開大聲公「嘈到」警察就係「普通毆打罪」?呢 D 係咩警察呢?你估係維園阿伯鬧交?身為公職人員同執法者,可以咁樣恐嚇市民?

事實一次又一次,警方聯同律政司,不斷對小市民就恐嚇,對大人物就卑躬屈膝;對住內地公安跨境執法一次又一次,當都冇一件事;對津巴布韋的保鑣打人,就不予起訴;普通市民只係合理使用大聲公,就要恐嚇佢地「普通毆打罪」--記者被人打,你班友卻連告都唔敢告?你話警方班友做緊乜?

東亞運開幕就作大數報廿萬人,遊行就作細數報四千人,為何前線警員被市民愈來愈仇視,這就是出賣警方本身聲譽的高層作出來的孽。



熱門文章

最新文章

  • 由妖票到乞票 - 近期常有些政治人物,不斷「屌票」,即自己作為候選人,不但沒有用耐性去說服選民,反而走去怒罵自己的選民,這種作風當然不但無法爭取別人支持,反而罵走選民。 但另一個極端,就是認為自己那一票真的「非常寶貴」,認為有如一位萬眾觸目的美女,要多次追求,乞求其投票,以至開出大量動人吸引自己的承諾,或者作出利益交換,才會走...
    9 個月前

最近文章

再次伸延閱讀