支持及訂閱請按 Like

星期三, 10月 12, 2011

施政報告終於講海水化淡

特首曾蔭權終於發表最後一份施政報告,初步看來的結論,係咁多年最似樣的一份,但係都係得個講字,好多最重要的計劃,唔係只停留在「研究」,就係來得太少太遲。

成份報告最對得住香港人的,係終於聽取民意,以及接受客觀現實,在將軍澳預留用地,進行為期三年的海化淡研究;

將軍澳建海水化淡廠 可行性研究需時約 3 年
...
「不過,消息人士承認,海水化淡的水價成本,仍較東江水為高。目前東江水輸港,加上本港配套,平均每立方米為7元,海水化淡則要12元。不過,他說,隨著外國海水化淡科技進步,成本已有逐步下調趨勢,香港宜開始試驗,否則當技術更進步時才起步,便會失卻先機。 」

特區政府最重要亂用消息人士,但對呢段消息我就非常質疑--點解新加坡海水化淡幾年前已經做緊五毫子美金一立方米--即係唔使 $4 港紙,香港 2011 年做卻要 $12 ?

2007 年舊聞:水務署估計,海水化淡成本只需要 $8 每立方米,而且大量做仲可以更平
將軍澳擬建海水化淡廠;特區政府成日賴人地司法覆核乜乜物物,點解曾蔭權要研究成五年,到任期屆滿先走去再「研究」多三年呢?

東江水由 2007 年起年年加價,加成幾成到今日每年單係水價都三十幾億,而且係強迫香港人買每年都遠超實際用水量!事實就係香港人被人當係傻仔,買水成本都貴過新加坡海水化淡,而且仲未運水的成本,特膠政府至今終於承認,東江水價計埋處理成本,係最少 $7 每立方米,即係接近新加坡海水化淡的一倍!

明顯到咁,都仲要作故仔話我地做要 $12 一立方米?方向正確就唔做,科研創造就業可以幫到幾多本地人口就業唔做,偏要益大陸的商人,獨立自主的新加坡政府再次證明,香港特區政府為左顧全大陸做左幾多衰野。

仲要研究三年?立即開波建廠啦!網民一早同你地講:「香港人唔需要高鐵,需要的係海水化淡廠!」
這個小工具發生錯誤

熱門文章

這個小工具發生錯誤

最新文章

  • 當左膠變成熱狗 - 驚見「左膠御用」傳媒獨立媒體《當蔡子強變成林忌》一文,左膠不但沒有從脫離群眾,被大量原本的支持者離棄,以至被原本的同路人所質疑,以至高呼要票債票償吸取任何教訓,更反過來四圍挑起火頭,繼續人身攻擊,特別是這位當年亂寫「歧視」等法律,當年不斷亂屈「歧視法西斯」的左膠作者「稻草」。 當左膠連溫文保守如蔡子強,也要點名...
    2 個月前

最近文章

再次伸延閱讀