支持及訂閱請按 Like

星期二, 7月 07, 2009

全民萬稅之七七事變

當一眾「左派」還如在夢中,以為政府會給予他們夢寐以求的最低工資、最高工時等訴求的時候,他們卻沒有發現,特區政府在賣甚麼寶藥,而真正在背後偷笑的又是誰。

今天是七七事變,既是 1937 年的蘆溝橋事變,也是香港進入「全民萬稅」的開始;兩年前唐英年推行銷售稅失敗,一眾甚麼稅務學會、大商家一直憤憤不平,如今他們終於找到一位真正的代言人--環境局局長邱騰華,因為假借環保之名,來推行「銷售稅」的計劃,一早已在政府的計劃之內。

不是說膠袋稅只收五毫子嗎?不是說唔用膠袋就唔使畀嗎?天真無邪的香港人,就好似二次大戰之前的英、法的政客一樣可愛純情;唔知大家有冇留意政府的咨詢文件?目前的膠袋稅只係第一步,之後萬稅的魔爪就會一步一步入侵各領域!由任何使用膠的貨品(如膠樽),到任何會造成污染的貨品(如早排邱騰華漏了口試水溫的五大類貨品回收費),那些自嗚清高,以為自己是環保鬥士的人,完全不知道政府就係睇中你地熱血愛環保的弱點,睇中你地借環保之名就會乜都應承的弱點,其實係變相達到銷售稅之目的。

世界每一個政府巧立名目開徵新稅的時候,都係用大堆美麗的包裝同藉口,事後收左錢又改善唔到,你估佢地會取消?落左袋的錢,咁容易會嘔出來?

其實來來去去都係咁多錢,原本銷售稅影響基層的錢,改頭換面變左包裝,以「環保之名」,其實又係收番咁多,原本政府用在環保的開支就大減,但係咦?點解咁多口口聲聲為基層的人,居然今次大力叫好?所以政府未利用大家「愛環保」的心,就好似平日成日想利用你地「愛國」的心一樣,去達到「擴闊稅基」囉。好彩仲有社民連投票反對膠袋稅,唔係我地真係會嘔血。

膠袋稅第一步一定會「失敗」--點解?唔失敗政府又點會有藉口,去進一步「追收」呢?劇本早已寫好,遲些邱騰華就會出來講,因為一眾生產商走法律漏洞,因此佢要進一步封殺漏洞,一方面收膠袋稅,另一方面再追收生產商的額外回收費用;早排邱騰華爆出來如要在電子產品收「回收稅」,就係另一個例子;試問「環保份子」係唔係會拒用電腦?係唔係會拒絕上網?係唔係會拒看電視?係唔係會拒用洗衣機?係囉,所有貨品其實都係浪費;所有貨品最尾都可以全面開徵回收稅呀、浪費稅呀、包裝稅呀等項目,那麼唐英年兩年前做唔到的「全民萬稅 GST」,呃大家係環保用未做得到囉?好絕呀條橋,絕到很多自命為基層鬥士的朋友,都如在夢中,完全唔知發生咩事,仲以為係「環保德政」--冇錯,係環保,不過唔係政府出錢,係把所有政府應出的環保開支,轉嫁落普羅大眾身上;於是政府就可以利用呢筆額外的收入,用來處理任何環保的建議;很快就會和大家說,「用者自付」,想環保些?畀多些吧!基層市民的重擔?唔緊要,我畀你最低工資!我畀你最高工時,你地快 d 全力支持環保!原本由商家稅款支付的環保費用,就全數轉嫁到基層市民身上!多謝全香港的基層鬥士為基層努力成功爭取!

左派的朋友就係活在夢中,因此唔相信最低工資會造成失業,就係唔相信最高工時會造成更多的外判,就係唔相信環保稅會等如 GST,荒謬至極的,係佢地口口聲聲話信唔過曾蔭權,信唔過保皇黨,信唔過今日的特區政府,叫政府落台叫得最大聲的就係佢地;但係只要對方轉一轉包裝,佢地就突然「信到十足十」,突然相信政府轉死性會益佢地,突然相信原來政府好有意思幫基層,突然相信政府會聽完佢地發音之後,會向最基層的市民利益靠攏,而唔係放棄原有的大商家官商勾結的利益集團。

讀者,我地係唔係發緊夢?當平日大大聲講「信佢一成,雙目失明」的又係佢地;當政府玩陰招,信到十足十的,又係佢地?點解佢地寧可信曾蔭權,寧可信曾蔭權最親信的邱騰華,寧可信忽然最低工資的梁振英,都唔信下平日同佢地一齊爭民主、自由、人權的我地?

單線思考的人,就係唔明白點解要搞膠袋稅;大家有冇諗過,最初抗拒 GST 最力的人係邊個?就係全香港的零售商戶;一大班「保育份子」,反對大集團,支持小商戶,有冇諗過 GST 會最打擊誰?就係小商戶。

香港仲有好多小商戶係「未電腦化」,好多連收銀機都冇;以往小商戶報稅,都係簡簡單單自己「申報」,好多時都係約數,而唔需要紀錄全日所有交易的。問題來了,在沒有收銀機的情況之下,如何紀錄膠袋稅?好快呢個問題就會變成,政府強制所有小商戶都強制裝收銀機,又或者強制佢地紀錄所有交易。

小商戶在全部交易都被政府紀錄之後,即時的反應就係交多了稅;佢地交多了的稅款,唔知又影唔影響佢地的生活呢?好多自命為基層代表的人,又知唔知道如果所有交易如實申報,會有幾多小商戶連捱都捱唔住貴租,要立即報笠呢?再加埋「最低工資」,你估第一個倒閉的是誰?是大集團定係小商戶呢?

小商戶唔識玩法律漏洞,只會老老實實收膠袋稅,再交膠稅袋;好囉好囉,百貨公司買其他野可以有膠袋?你估中產會唔會因此改變佢地的消費習慣,再轉去大商場、有膠袋的地方度買野呢?

當膠袋稅已成習慣,第二階段、第三階段,以至各行各業的額外「回收成本費」、「廢物處理費」就會陸續推出,最終買所有貨品都要交「回收稅」,唔知所有支持環保的基層市民,會唔會覺得呢種稅款係佢地的福音呢?

民怨四起?Wow! 到時以梁振英、唐英年等人,就會大大聲去同中產市民講,拿,我地做哂泛民要我地做的事,你地話支持民主好呀,而家衰哂就係聽泛民的話啦?你地仲要雙普選?你地仲敢選泛民做特首?你地仲敢畀泛民控制議會?

絕呀!畀個累到全街失業的最低工資(仲要係特衰政府版),再畀個全民萬稅 GST 環保複合體,一箭雙雕,既毀滅泛民的雙普選訴求,又毀滅所有基層團體的聲音,呢條絕橋,就係來自中國共產黨。

到時港人自港衰哂,佢地就執行曹二寶的「第二管治核心」計劃,話港人已經失去自治能力,所以由中央接管,唔知到時香港人會唔會拍手叫好呢?

佢地寧可信天開眼,寧可相信曾蔭權受上帝感動,寧可信梁振英良心發現,寧可信唐英年邱騰華係救世主,都唔願意相信一次又一次,判斷中共、土共陰謀正確o既我地。

祝大家好運!
這個小工具發生錯誤

熱門文章

這個小工具發生錯誤

最新文章

  • 當左膠變成熱狗 - 驚見「左膠御用」傳媒獨立媒體《當蔡子強變成林忌》一文,左膠不但沒有從脫離群眾,被大量原本的支持者離棄,以至被原本的同路人所質疑,以至高呼要票債票償吸取任何教訓,更反過來四圍挑起火頭,繼續人身攻擊,特別是這位當年亂寫「歧視」等法律,當年不斷亂屈「歧視法西斯」的左膠作者「稻草」。 當左膠連溫文保守如蔡子強,也要點名...
    1 個月前

最近文章

再次伸延閱讀