支持及訂閱請按 Like

星期二, 6月 16, 2009

香港再出發之納粹黨宣言

基本法委員會委員劉迺強、中央政策組前成員王卓琪昨日宣佈,會在今日於九份報章刊登「香港再出發宣言」,內容包括「認識祖國」、「愛國愛港」、「社會和諧」等。

據了解,有關行動獲中聯辦支持,目的是在政改諮詢報告年底推出前半年,盡力向外「洗腦」,藉組織種種活動與平台,製造和諧、團結氣氛,使市民和泛民在壓力下,接受年底出爐的假普選方案。劉迺強昨日被問到有沒有中方人士事先了解今次行動時,拒作正面回應。
王卓琪昨日講述宣言「愛國愛港」內容,認為港人「要多啲講和諧」,批評港人近年「只識鬧政府」、「不斷內耗」,指「政府做得唔好,市民其實有責任」,認為港人應該積極支持政府施政。

睇完呢篇《香港再出發》宣言,第一個感覺就係成篇文又長又累贅,充滿大量廢話;在遣詞用字方面,極度大陸官方口吻,再一次證明寫呢篇文的人,個腦由頭落尾都係充滿中共黨的思維,特別係果班死唔去的阿伯級別--中共極左派的思想,再一次原型畢露。

呢篇極瘋狂的宣言中,最令人髮指的,係一段有如納粹黨宣言的段落:「但是中國是一個實實在在的實體政權;中華人民共和國是我們的祖國。香港與中國整體在文化、歷史、地理、經濟都榮辱與共,不可分割;香港和整個中國的利益長遠而言,完全一致。愛香港,不可能不愛中國;愛國就是愛實質上代表中國的中華人民共和國。

呢段文字的邏輯,就好似生在伊拉克,就要愛侯賽因的伊拉克;生在阿富汗,就要愛塔利班的阿富汗;生在德國,就要愛納粹黨希特拉的德國;生在蘇聯,即使生在蘇聯的加盟共和國,都要和蘇聯「不可分割」、「完全一致」,而要熱愛一個所謂代表國家的政權--即使呢個政權係幾邪惡、幾不代表民意、幾殘暴,都要愛。

再一次證明劉迺強、王卓琪唔係地球人--佢地生在地球,卻唔愛地球;不斷要把中國從地球中分裂出去,而不把中國當係地球不可分割的一部份,行遠 D ,返去冥王星啦!明明全地球的共識係民主、自由、人權、法治,而呢班人渣的共識卻係要搞獨裁、專制、反個人權利的納粹式政權;而在接受納粹的現實仲唔夠,仲要你愛納粹!要把個人腦部的思想自由都毀滅!呢班人由始至終都係中共的「四人幫」餘孽,同江青之流毫無分別,送番去大陸都嫌荒謬,卻在香港大大聲對港人指指點點。

六十年代土共暴動,七十年代香港都冇共識,有親共,有親台,亦有親英,偏偏香港的經濟一直起飛;可是今日土共卻把所有管治十二年似垃圾的所作所為,歸咎於市民唔夠愛國,簡單而言就係衰左仲要姓賴。

「香港深受移民社會的過客心態、西方自由思想及個人主義的影響,對社會整體利益,尤其是長期利益不夠重視。這種取向優點在於發揮競爭力,靈活善變;但是過份重視個人利益的最大化,個人或個體利益凌架社會利益,不願意為社會付出代價,是香港社會及環境劣質化的根由。在個人和集體利益之間,我們需要另一個平衡點。」

不知所謂之至的如上文的垃圾廢話,我地新一代的香港人,絕大部份都係土生土長,在這至「阿伯再出發」的廢話宣言當中,有冇當過我地年輕一代係人?定係在佢地眼中,佢地就係香港人,而我地呢班在香港土生土長的後生仔,就唔係香港人?

深受移民社會過客心態影響的,就係呢班人渣;佢地賺香港人的錢,吸香港人的血,廿幾年間卻只係走去抱中共的大腿,把香港賣給中共獨裁者仲唔夠,仲要把香港人的思想、靈魂、西方留下來的自由與法治消滅。

「對社會整體利益,尤其是長期利益不夠重視。」--社會長期的利益,就係今日發達國家的普世價值--民主、自由、人權、法治,偏偏事實擺在眼前,呢班人渣可以黑說成白,白說成黑,乜「家長國家」係全世界的潮流咩?乜發達的係北韓、古巴等共產國家咩?視個人利益的最大化--就係香港呢班奸商,不願意付出代價,就係唔願意接受民主的洗禮,繼續要搞官商勾結的集團,繼續要把香港人踩在地下,去擁抱大陸的太子黨。

劉迺強出招,就係為左梁振英選 2012 特首鋪路;最近林忌收到鄭重警告,話土共有幾個集團要選特首,為左選到而將會不擇手段,再卑鄙、再無恥、再黑暗的手段都會使出,就好似澳門,又或者第三世界的軍政權一樣。

如果事情真係咁樣發生,你願意去阻止他們嗎?
香港人,你願意去用盡你一切的努力,去拯救香港嗎?

定係我地畀劉迺強呢班仆街睇死,我地香港人只係地底泥,佢地可以為所欲為?

如果有一天,每日一膠消失了,只有一個可能性--就是版主遇害了;大家應該知道做些甚麼嗎?

劉迺強,你係唔係暗示我地香港人要流血?係唔係要血洗中環,去強迫香港人投共?
這個小工具發生錯誤

熱門文章

這個小工具發生錯誤

最新文章

  • 當左膠變成熱狗 - 驚見「左膠御用」傳媒獨立媒體《當蔡子強變成林忌》一文,左膠不但沒有從脫離群眾,被大量原本的支持者離棄,以至被原本的同路人所質疑,以至高呼要票債票償吸取任何教訓,更反過來四圍挑起火頭,繼續人身攻擊,特別是這位當年亂寫「歧視」等法律,當年不斷亂屈「歧視法西斯」的左膠作者「稻草」。 當左膠連溫文保守如蔡子強,也要點名...
    8 個月前

最近文章

再次伸延閱讀