支持及訂閱請按 Like

星期六, 6月 27, 2009

原來黎智英統治香港!

Facebook 有個膠都廢時畀的 group,上面寫住:「諸如黎智英、楊懷康、施永青及獅子山學會諸君,這些自由市場的信徒,對這些事實一定不同意。但在你們砌詞反駁前,請先回答以下問題:人,究竟為何而活?人,只是一部盡力掙錢的機器和一隻只要有錢花便滿足的消費動物嗎?經濟發展究竟又為了甚麼?一種只有讓少數人得享好處的經濟發展,我們要來做甚麼?」

睇到呢段文字,林忌好想笑--究竟統治香港的係左派的共產黨,係勾結共產黨等的有錢佬如李氏集團,定係黎智英呢?

係囉,點解香港而家咁不公,呢班友仔唔係把矛頭指向政府,唔係把矛頭指向共產黨,卻把矛頭指向在傳媒界人工高、待遇好的壹集團?

乜原來香港今日的問題係「自由市場」?癡左線呀?係有人又有人收左錢,要全力抹黑黎智英呀、獅子山學會呀?反對自由市場?我地要在香港推行一國一制--共產主義嗎?

最過癮係,歷史已經解答左呢班膠人的問題--共產主義證明由始至終都係失敗中的失敗,今日的民主、自由、法治的體制,絕對唔係因為「理想」而「計劃」出來,而係自由市場下的力量,才「自我誕生」出來;英國的民主議會,係歷史「自由市場」的意外,而唔係有一個偉人,去「設計誕生」--由護國公克倫威爾,到英國國會同英皇之間的權鬥,由頭落尾都係權力鬥爭,而唔係佢地自我幻想的「哲學」。

英國的法治制度--普通法的誕生,就係十二世紀英國國王亨利二世為左稅收--錢,臭到無可再臭的錢,為左增加自己的收入,而可以有錢去收買地方的封建勢力,於是提供「法治服務」-- writ ,成立國王的法庭,去為人民仲裁--仲裁的代價,就係要交稅!為左錢,因此英國國王願意成立法庭;由於只有可靠些、公正些的「自由市場制度」下,人民才肯接受法庭的仲裁,因此法庭、法律透過歷史的自由市場而完善,因此才有普通法的誕生!普通法,係因為「理想」而誕生的嗎?呢班膠人有冇讀過歷史?

歷史再證明,滿口仁義道德的「救世主」,出埋的只有毛澤東、史大林之流的人渣;再唔係,就係孔子、孟子只識得「之乎者也」的膠人,除左留下一大堆偉論之外,只係人生的失敗者!在香港,肯堅持言論自由又能夠自我生存的報紙,只得一份,就係黎智英的蘋果日報;肯堅持言論自由又能夠生存的主流雜誌,亦只得一份,果份就叫壹周刊。因此,佢地呢班人就好不滿黎智英、楊懷康等的做法,因此好想佢地收檔,因此要搞個 group 來反對佢地?

「人,究竟為何而活?人,只是一部盡力掙錢的機器和一隻只要有錢花便滿足的消費動物嗎?經濟發展究竟又為了甚麼?一種只有讓少數人得享好處的經濟發展,我們要來做甚麼?」

--係囉,因此黎智英應該去賺更多的錢,第一件事就係投靠中共,換來入大陸的機遇;又或者學下其他滿口仁義道德的傳媒,一齊口是心非,口口聲聲反對自由市場,實際上就擁抱大陸--這些滿口不在乎的錢的人,只有兩種,第一種就係假貨,其實佢地就係最愛錢,第一個投降的人;而第二種,就係弱智,因為用佢地的方法,只會永永遠遠,被佢地最憎的人踩在地底一世,而佢地又死不認錯,堅持太陽應該由西邊升起才對--唔好要錢,廢除人性的自私,好理想,好夢幻,但係智商只得三歲。

冇民主、冇自由,搞社會主義結果係乜?

1. 共產黨有中國特色的社會主義
2. 納粹德國的國家社會主義。

為左社會主義,佢地係唔係應該爭左民主先來講呢?
定係佢地眼中,即使走共產黨極權主義的路都唔緊要,因此要打倒自由派先?

定係有人收左錢,要用經濟理由,去抹黑目前僅存而有戰鬥力的民主右派呢?劉 x 強呢頭搞聯署,呢邊又立即有人出來聯署針對壹集團?望下長毛被屈非禮果段片,大家應有體會。
這個小工具發生錯誤

熱門文章

這個小工具發生錯誤

最新文章

  • 當左膠變成熱狗 - 驚見「左膠御用」傳媒獨立媒體《當蔡子強變成林忌》一文,左膠不但沒有從脫離群眾,被大量原本的支持者離棄,以至被原本的同路人所質疑,以至高呼要票債票償吸取任何教訓,更反過來四圍挑起火頭,繼續人身攻擊,特別是這位當年亂寫「歧視」等法律,當年不斷亂屈「歧視法西斯」的左膠作者「稻草」。 當左膠連溫文保守如蔡子強,也要點名...
    3 週前

最近文章

再次伸延閱讀