支持及訂閱請按 Like

星期三, 4月 15, 2009

唔識計數的草泥馬政府

統計處運算失誤 未能啟動巴士票價可加可減機制
2009-04-15HKT22:32

統計處運算失誤,導至政府錯計最新一季,巴士票價調整安排中的方程式結果,最終未能啟動「可加可減」機制,無法下調巴士票價。

統計處處長馮興宏表示,今次失誤,是因為人手換算時出錯導致。

學者:計錯數罕見 政府該早察覺有問題
2009-04-15HKT22:11

理工大學會計及金融學院副教授林本利認為,統計處今次計算錯誤罕見,但因應過去兩年物價上升,及巴士公司員工獲得加薪的情況下,巴士票價調整方程式,仍然計出超過負百份之三的結果,就應該察覺到有問題。

林本利表示,處理統計數據時,有時的確需要人手計算,但政府應察覺到,巴士票價沒理由有太大下調空間。

他認為,巴士票價影響市民大眾生活,當局應盡量小心。

我終於明白,幾日前蘋果報的「市民奉旨包機 政府好激氣」--點解政府要咁激氣了!
「一旦政府處理欠佳,又會被炮轟,反問這對公務員來說是否公平?」梗唔公平啦,要公務員識計數,邊有可能呀?強迫金的六千蚊可以計錯,巴士加減機制自己訂出來,都可以計錯,你話要計香港人去泰國點樣送走佢地?香港的公務員計得到咩?就係計唔到,你要求香港政府要提供英國政府或者其他西方政府的服務,係唔係強人所難先?人地有民主,你有咩?所以特區政府乜都做唔到,你班刁民仲要對佢有期望?傻的嗎?乜原來仲有膠人信特膠政府o架?


政壇八達通︰
泰國再次出現反政府示威,局勢一發不可收拾。經過上次泰國包機風波後,特區政府自然更高度注意事態發展,更發出旅遊警告,要求港人不要前往泰國。有政府中人不諱言,特區政府早料港人會在復活節假期到外嘆世界,就算勸告港人不要前往泰國,旅行社及市民卻完全不當是一回事,希望提升至「警告」層面後會有阻嚇性。

林忌曰:政府的警告失敗,證明了甚麼?就是政府連自己的人民都唔理解,連甚麼程度的宣傳,甚麼程度的警告才足夠,政府都唔理解,而唔理解佢地唔係檢討自己有咩做得不足,反過來係賴市民不負責任,WOW! 普天同慶!超能政府也!


明知泰國危險仍起行
政府中人對單仁說,政府內部評估後發現,紅衫軍早前竟可突破封鎖,包圍東盟會場,令溫總被迫「逃亡」,反映泰國或爆發更大騷亂,因此上周末開始已不斷發出「溫馨提示」,呼籲市民別前往泰國。

有人或許認為政府應直接發出旅遊警告,效果可能更好。但政府中人有苦自己知,因為當時紅衫軍的騷亂活動只局限於芭堤雅,而且未有軍隊開槍事件,特區政府難以斷定局勢非常危急,市民不宜前往,否則或被人指摘過於驚弓之鳥。當局當時只寄望市民從電視新聞報道中看到當地亂況,加上政府強烈勸告後,會考慮到個人安全,自行押後或取
消泰國之旅。


林忌曰:政府的高能智慧,連市民點解連生命安全都唔考慮,而堅持成行都唔明白,居然政府唔係覺得自己的思想有問題,而係覺得香港人有問問題,果然係討論區 "GOODEST" 的思考方式,同老董怪香港人只係識得 complain 一樣的智商!班膠官食長糧,擁有比一般中下階層多 N 倍的長假期,當然唔明白到小市民得果幾日假,只有泰國呢類平靚正國家渡假的心態--錢又畀左,唔去政府賠嗎?唔賠咁掟錢落海呀?政府又唔願意擔當「禁止前往泰國」的角色,連出來大聲少少警告都冇 guts,希望「呼籲」同「溫馨提示」可以起到作用?你班膠官讀咩書大o架?八股文呀?

特區政府昨見到當地軍隊開槍,已心感不妙,相信騷亂越演越烈;但最令他們氣憤的,卻是有市民接受電視訪問時更直言若出了甚麼事,大不了由政府找包機接他們回港。有政府中人看到相關報道不禁搖頭,其中最難以理解的,就是那些旅客怎麼明知泰國有危險,可能無法取得機位回港,卻仍然堅持起行,大安旨意要政府在他們出事時「執手尾」;一旦政府處理欠佳,又會被炮轟,反問這對公務員來說是否公平?

林忌曰:乜香港市民要求,特區政府能夠做得比澳門好,做得比內地好,做得和其他西方國家一樣,真係咁難咩?點解人地英國距離泰國咁遠,都可以送走英國人,連香港人都送埋一份,但係咁近的特區政府卻乜都做唔到,上次要考包尾呢?點解全世界的官員都未走去投訴佢地的人民,但係香港特區政府的公務員卻特別覺得唔公平呢?乜香港公務員的人工特別低嗎?乜唔係特首的人工仲高過奧巴馬,成班公務員的福利人工都位居先進第一流嗎?點解人工一流,我地要求第二、三流,好似澳門特區咁的服務質素,呢班膠官仲唔到之餘,仲惡人先告狀呢?

考包尾都遇到有膠民對你咁有信心,都仲覺得「有政府救」,你政府仲唔開心到笑?居然鬧番人地轉頭?到今時今日仲信你特膠政府的,除左文 x 報大 X 報的膠讀者之外,仲有幾多人?咁不滿就叫佢地唔好再宣傳政府的「德政」囉,改口風說:「拿,我地唔會救o架啦,你地有本事就自生自滅啦」


離開香港去渡假幾日,去尋找傳說中的草泥馬,點知原來真的草泥馬,都不如特區政府最草泥馬,每次見番香港新聞就火都來埋,真係想問下呢個係咩膠港?有冇病呀呢班人?呢幾日加加埋幾多單膠聞?
這個小工具發生錯誤

熱門文章

這個小工具發生錯誤

最新文章

  • 當左膠變成熱狗 - 驚見「左膠御用」傳媒獨立媒體《當蔡子強變成林忌》一文,左膠不但沒有從脫離群眾,被大量原本的支持者離棄,以至被原本的同路人所質疑,以至高呼要票債票償吸取任何教訓,更反過來四圍挑起火頭,繼續人身攻擊,特別是這位當年亂寫「歧視」等法律,當年不斷亂屈「歧視法西斯」的左膠作者「稻草」。 當左膠連溫文保守如蔡子強,也要點名...
    13 小時前

最近文章

再次伸延閱讀