支持及訂閱請按 Like

星期一, 12月 29, 2008

香港司機歷險記

林忌忙於享受他的北歐假期,暫時由邱吉爾代筆。

「亞 視 高 級 副 總 裁 梁 家 榮 駕 車 撞 傷 女 途 人
2008-12-28 HKT 15:43
亞 視 高 級 副 總 裁 梁 家 榮 下 午 駕 駛 私 家 車 途 經 旺 角 時 , 撞 傷 一 名 女 途 人 。 女 子 頭 部 受 傷 , 送 往 伊 利 沙 伯 醫 院 治 理 , 送 院 時 清 醒 。
事 發 於 下 午 1 時 許 , 梁 家 榮 駕 私 家 車 沿 彌 敦 道 往 油 麻 地 方 向 行 駛 , 駛 至 彌 敦 道 664 號 對 開 , 撞 倒 一 名 女 途 人 。」

梁家榮只不過芸芸香港馬路上,玩緊道路障礙遊戲,而玩到膠咗嘅其中一位司機。

在香港揸車,面對果啲懷疑有特異功能嘅行人,真係刺激過打機多多聲聲:

1. 有些來自內地的行人,他們想在香港證明佢地係不死身,突然間紅燈期間走出馬路,反應慢少少就會撞咗。

2. 有些年老的行人,可能佢地的生理時鐘出現問題,選擇在中午時間,於繁忙馬路上面散步,響按都唔能夠引起佢地的注意,搞到要即刻慢駛。

依家再培訓局,浪費公帑浪費得咁過癮,唔知佢地會唔會搞個行人過馬路再培訓班,然後問我地班司機徵收XX稅、YY稅?

熱門文章

最新文章

  • 由妖票到乞票 - 近期常有些政治人物,不斷「屌票」,即自己作為候選人,不但沒有用耐性去說服選民,反而走去怒罵自己的選民,這種作風當然不但無法爭取別人支持,反而罵走選民。 但另一個極端,就是認為自己那一票真的「非常寶貴」,認為有如一位萬眾觸目的美女,要多次追求,乞求其投票,以至開出大量動人吸引自己的承諾,或者作出利益交換,才會走...
    9 個月前

最近文章

再次伸延閱讀