支持及訂閱請按 Like

星期六, 5月 24, 2008

單眼成潮語教室:隻眼開,隻眼閉

民建聯為蘇錦樑內訌
曾鈺成撐雙重效忠 劉江華促放棄加籍

【蘋果日報訊】候任商務及經濟發展局副局長、剛辭任民建聯副主席的蘇錦樑被揭持有加拿大護照後,事件一發不可收拾,令民建聯黨內意見出現分裂,泛民主派和其他建制派人士亦紛紛指事態嚴重,認為蘇錦樑應在出任副局長和保留加拿大國籍「二擇其一」,其他副局長亦應該主動公開所屬國籍,以釋除市民「雙重效忠」的疑慮。

面對外間指摘蘇錦樑持有加拿大護照,有「雙重效忠」之嫌,曾被揭申請移民的民建聯創黨主席曾鈺成,昨日力撐「完全唔覺有問題」,「我只會同佢(蘇錦樑)講一野 就係果 D 無聊o既人說三道四,你唔使理佢」,又指「基本法無寫話副局長唔可以,咪照足基本法做囉」。

不過,民建聯副主席劉江華認為,蘇有需要考慮是否放棄加拿大籍,因為「政治委任o既要求係比 高,比起政府官員更高」,他又相信,若有副局長擁有其他國籍,公眾在其署任局長時,會出現該人士是否出現「雙重效忠」的質疑,「呢個唔止係議員的諗法,我相信公眾亦有同樣諗法」,劉江華又稱,蘇任副主席時,黨不知他有加國護照。

另一名民建聯成員、工聯會的陳婉嫻亦批評,目前副局長的國籍規限存在灰色地帶,認為副局長需要作出取捨,其他副局長亦應主動交代是否擁有其他國籍。

本來擁有外國藉係好小事,不過「愛國愛港」的政黨,先後不斷被揭發擁有外國護照,就真係好大件事了;點解偏偏呢個自栩愛國愛港的黨,咩主席副主席卻先後都係加拿大人呢?

楓葉國真係山明水秀,搞到曾鈺成當年要搞移民,老婆至今仍然做太空人;原來潛伏在港做副主席的蘇錦樑,連另一位副主席劉江華都唔知佢係加拿大人,原來全港最大的外國勢力組織,就係民建聯。

最近土共潮流興屈機叫人做漢奸,唔知呢位愛國愛黨的副主席,係咩奸呢?加奸?拿奸?大奸?漢奸?定係中國奸?蘇錦樑,前程似錦,一錦就涼,化作涼錦蟲,好兆頭好兆頭呀!
這個小工具發生錯誤

熱門文章

這個小工具發生錯誤

最新文章

  • 本土派的六條命題 - 經《本土研究社》的陳劍青推介,讀到今日維基百科關於「本土派」的條目,真係唔識就嚇一跳,識就得啖笑,成個條目連最基本的還原歷史事實都不會,似足中共版本的「抗戰史」,把國民黨一筆刪去般,把所有非「熱普城」的本土歷史全面刪去。 這種所謂的「本土派」,又和他們口中的「中國人」有咩分別呢?其人格是否可以更為低劣一些?「本...
    5 個月前

最近文章

再次伸延閱讀