支持及訂閱請按 Like

星期三, 10月 31, 2007

讀 Law 狂想曲

有朋友問,其實較正統的說法,是把左派來源,說成是法國大革命的議會。
就此,林忌幻想一些對白,創造了一個純創作的故事,以證明此路不通也!

此故事純粹虛構,如有雷同實屬巧合!

梁:你夠竟係泛民,定係左派呀?
林:哈哈哈,左派同泛民冇必然關係o架喎
梁:你答 yes or no 啦,係左派,定係泛民,定係泛民係左派?
林:其實左派係來自法國大革命,你有冇讀過歷史?
梁:歷史?我唔會讀歷史,我讀 Law o架!
林:但係,讀 Law 都要讀 cases o架?case 未係歷史囉?例如 constitutional law,一定會講到英國歷史的三權分立,有關 Parliamentary sovereignty...(此時被梁打斷)
梁:你同我講法律?你知道咩是法律?
林:Parliamentary sovereignty 講到,如果倫敦的國會通過一條議案,甚至可以禁止巴黎的人食煙...這和歐洲各國憲政史有關,例如王權以及議會的權力,兩權之間的爭鬥......
梁:你說謊!
林:法律書本白紙黑字寫到明o架
梁:所以請你拿出證據才說!
林:自己睇 law 書囉
梁:首先要講證據!
林:冇 law 書未影印來睇囉
梁:影印你竟然收取六元?
林:唔係六蚊都俾唔起嘛?
梁:這完全是誹謗,我保留追究你的權利!
林:唔好左拖右拖啦,你有冇讀過 constitutional law?
梁:你無知,我不怪你,我係 legal executive!
林:係唔係唔識o即?
梁:不得作人身攻擊!
林:(冇氣)可唔可以講下你讀過咩 law 呢梁小姐?
梁:請登入我的網頁angela.com瀏覽,多謝 (註:應為angelleung.com)

多謝...

伸延閱讀:
梁安琪:我讀 Law o架,我係 Legal Executive!
這個小工具發生錯誤

熱門文章

這個小工具發生錯誤

最新文章

  • 當左膠變成熱狗 - 驚見「左膠御用」傳媒獨立媒體《當蔡子強變成林忌》一文,左膠不但沒有從脫離群眾,被大量原本的支持者離棄,以至被原本的同路人所質疑,以至高呼要票債票償吸取任何教訓,更反過來四圍挑起火頭,繼續人身攻擊,特別是這位當年亂寫「歧視」等法律,當年不斷亂屈「歧視法西斯」的左膠作者「稻草」。 當左膠連溫文保守如蔡子強,也要點名...
    2 個月前

最近文章

再次伸延閱讀