支持及訂閱請按 Like

星期二, 10月 30, 2007

香港言論自由還剩多少?

唐英年堅持反鄧小平
《華爾街日報》發表捍衛民主黨立法會議員李柱銘的評論文章,批評特區政府沒有捍衛李柱銘的言論自由,又點名批評政務司司長唐英年。

正在北京訪問的唐英年就回應指,特區回歸十年,言論自由並無倒退,他又覺得自己的說話恰當。

香港偉大的記者,有冇一個敢當面問唐英年

1. press for 係唔係解施壓?點解字典唔係咁寫呢?唐英年係唔係認為 d 字典寫錯?
2. 1956, 1960, 1964, 1968, 1972, 1976, 1980 年七屆奧運,中國都杯葛,唐英年係唔係認為呢 d 決定係錯的呢?
3. 1980 年中共同台灣一齊杯葛莫斯科奧運,唐英年點睇?
4. 鄧小平做呢 d 決定,係唔係錯誤?

有冇人敢問?
點解冇人問?

香港的言論自由得番幾多呢?如果呢個 blog 唔係在美國,而在香港,一早俾人 ping down 左了!有位朋友平時乜政治都唔掂,衰在幫泛民設計過一張書籤,大時大節就會收到北京的幾十萬個 hits, flood 爆佢個 blog,仲要佢個 blog 都放在美國,不過唔係 google/blogger 咁大間公司囉。

Freeman 個 rebuildhk.com,點解而家得番咁少野睇?未又係俾大陸、土耳奇、非洲國家一大堆 IP 攻擊囉,唔知呢 d 事件一再發生,唐英年有咩睇法?

當然啦,呢 d 咁無聊的問題,唐英年係冇興趣答,香港偉大的記者亦冇興趣問題的;佢地對 press for 變成施壓的興趣比較大,對唐年英飲咩紅酒的興趣比較大,對劉乃強、曾獻梓等廢人發膠人的興趣比較大。

讀者,你呢?
這個小工具發生錯誤

熱門文章

這個小工具發生錯誤

最新文章

  • 當左膠變成熱狗 - 驚見「左膠御用」傳媒獨立媒體《當蔡子強變成林忌》一文,左膠不但沒有從脫離群眾,被大量原本的支持者離棄,以至被原本的同路人所質疑,以至高呼要票債票償吸取任何教訓,更反過來四圍挑起火頭,繼續人身攻擊,特別是這位當年亂寫「歧視」等法律,當年不斷亂屈「歧視法西斯」的左膠作者「稻草」。 當左膠連溫文保守如蔡子強,也要點名...
    8 個月前

最近文章

再次伸延閱讀